0553 315 45 08
trendefr
trendefr
Sosyal Medya Hesaplarımız

SEO’ya Giriş ve WordPress İçin SEO Teknikleri

02 Kasım 2022
818 kez görüntülendi

WordPress İçin SEO Teknikleri

Sitenizde SEO konusunda dikkat etmeniz gereken hususları, WordPress sitenizde SEO tekniklerinin neler olduğunu, sitenizin SEO değerlerini nasıl düzenleyebileceğinizi, Google’da üst sıraya çıkabilmek için nelerin gerektiğiniz elimden geldiğince anlatmaya çalıştım.

 

İlk olarak bilinmelidir ki:

Bu yüzden “Neden hala yukarılarda değilim?” diye anahtar kelimenizi Google’da aratıp durmayın veya bu araçları boşu boşuna yormayın. Tekrar dönün ve düzenlemeleri yapın.

 

Şimdi SEO aslında dışarıdan Google’da üst sıralara çıkmak gibi gözükse de (farklı bir arama motoru da olabilir ama ben daha Bing’de birinci sırada görmek istiyorum diyen duymadım) kısaca izahı şudur:

 

Sitenizin anahtar kelimeleri doğru ve yerli yerinde kullanıp gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra, kelimenizle alakalı yararlı, aranan ve okunabilir içerikler oluşturup kullanıcıyı sıkmadan sitenizde fazla kalmasını sağlamak ve bir fayda sağlamak.

 

SEO ile uğraşanların aşina olduğu bir kavram vardır: “Inbound Marketing”.

Peki bu Inbound Marketing dediğimiz şey nedir?

 

En basit anlamıyla müşterinin veya kullanıcının sizi bulmasıdır. Örneğin anahtar kelimemiz “en ucuz buzdolabı” kullanıcı veya bunu satın olacak olan müşterinin sizi bulmasına Inbound Marketing deniyor.

 

Şimdi de başlangıçta neler yapabiliriz bakalım:

 

1- Domain Seçimi: Domain olayı Google Penguen güncellemesinden sonra aslında biraz mazide kaldı gibi, fakat hala daha SEO’ya etkisi olduğunu düşünüyorum. Enucuzbeyazesya.net gibi olabilir. Eğer domain doluysa en-ucuz-beyaz-esya.net şeklinde de alabilirsiniz. Bir ara Google “-” olan domainlere önem veriyor gibisinden bir şeyler vardı, fakat dediğim gibi domain’in SEO’ya etkisi azaldı.

 

2- Domain Yaşı: Domain yaşı SEO için önemli bir etken. Domain yaşı önemli fakat spam’e düşmüş bir domain satın alırsanız Google tarafında sıkıntı yaşayabilirsiniz. GoDaddy üzerinden yıllanan domainlere bakabilirsiniz.

 

3- Site İçi Link Yapısı: Site içi link yapılarınız ?page=123 gibiyse siz bir iki adım geriden başlamışsınız demektir. Sayfa linkleriniz başlıklarınızla doğru orantılı olup her sayfada ayrı bir başlık ve içeriğe özel bir başlık yapmanız gerekmekte.

 

4-Sayfa Başlığı ve Açıklaması (Keywords neden yok?): Sayfa başlığı ve açıklaması Google botlarının alacağı ilk verilerdir. Başlık “SEO Dersleri: Siteniz Google’da Nasıl Ön Plana Çıkar?” gibi olabilir. Fakat unutmamanız gereken 70 karakterden fazlasını Google iplemez. Açıklamaya gelecek olursa sayfa açıklamaları konuya özel olmalı ve cümlelerden oluşmalıdır. Konu veya sayfa içeriğinde ne varsa en fazla 156 karakter olacak şekilde yazılıp anlamlı bir cümle oluşturmanız gerekir. Keywords neden yok derseniz artık Google keywords denen şeyin saçma olduğunu anladı ve def etti, artık bakmıyor.

 

WORDPRESS İLE SEO İŞLEMLERİ

 

Eğer WordPress kullanıyorsak SEO eklentisi yönünden oldukça avantajlıyız. Çünkü Yoast SEO, All in SEO Pack vs.. eklentiler mevcut. WordPress’in plugins dizininde bulunan yüzlerce SEO eklentilerden birini kullanarak (ki benim önerim Yoast SEO) SEO anlamında avantajlı başlamış olma ihtimaliniz daha yüksek.

 

Site Haritası:

İlk olarak kontrol etmeniz gereken şey site haritanız var mı?

 

Bunu kontrol etmek için, siteadresi.com/sitemap.xml şeklinde girip bakabilirsiniz. Eğer site haritanız yoksa Google XML SiteMap eklentisini kurarak WordPress için otomatik bir XML Site haritası oluşturabilirsiniz.Robots.txt: Robots.txt dediğimiz dosya Google robotları sitemize geldiğinde ilk okuyacağı dosyadır. WordPress için robots.txt dosyaları çok basit anlamda paylaşılsa da aslında önemli yönleri vardır.

 

Örneğin normalde wordpress robots.txt dosyası şöyle uygun gibi gözükebilir;

 

[html]
sitemap: http://siteadresiniz.com/sitemap.xml
User-agent*
Disallow: /wp-admin/
Disallow:/gt
[/html]

Ama burada gözden kaçırdığımız çok şey var: Birincisi bizim yüklediğimiz dosyalar wp-content/uploads için bir tanımımız yok. İkincisi ise yazdığımız dizinden sonraki “/” işareti. Slash işaretini koyduğumuzda sadece wp-includes içindeki dizinleri saklıyor, fakat koymadığımızda dizinlerin içindeki dizinleri ve onların içindeki dosyaları saklıyor.

 

İyi robots.txt dosyası şu şekilde olabilir.

[html]User-agent:*
Allow: /
Disallow: /cgi-bin
Disallow: /wp-admin
Disallow: /wp-includes
Disallow: /wp-content
Disallow: /show-error-*
Disallow: /xmlrpc.php
Disallow: /trackback/
Disallow: /comment-page-
Allow: /wp-content/uploads/
User-agent: Mediapartners-Google

Allow:/
User-agent: Adsbot-Google

Allow: /
User-agent: Googlebot-Image

Allow: /
User-agent: Googlebot-Mobile

Allow: /
Sitemap: http://siteadresiniz.com/sitemap.xml
[/html]

Benim /e dizinimde yaptığım çalışmalar olduğu için /e dizinimi de disallow olarak atadım. Sitemap’i de kendi site haritanızı yazıp kullabilirsiniz.

İçerik:

WordPress SEO için diğer mühim bir husus da içerik. Öncelikle kopyala-yapıştır içerik sizi yükseltmez. Yani 1000 tane kopyala-yapıştır içerik olacağına 50 tane sizin anahtar kelimenize uygun yararlı ve detaylı özgün bir içeriğinizin olması daha yararlı olacaktır. İçerik yazarken anahtar kelimenizi fazla fazla kullanmanız da yarardan çok zarar sağlayacaktır. Kullanıcıyı sıkmadan, hiyerarşik bir şekilde açıklayıcı ve duru bir anlatım kullanırsanız hem kullanıcıyı memnun etmiş olacaksınız, hem de kullanıcının sitede kalma süresi artacaktır.

 

Konu içinde yazdığınız diğer bir makaleyle bağlantılı olan link vermeniz, hem bağlantılı olan diğer konunun hitini artıracak, hem de kullanıcı sitenizde daha uzun süre kalacaktır. Son olarak konunun altında önceki-sonraki yazı veya benzer yazıların bulunması yarar sağlayacaktır.

Yoast SEO Eklentisi:

Eklentiyi neden beğendiğimi şöyle açıklayabilirim. Yazdığınız her içerikte size odaklanılan kelimeyi belirlettiriyor. Sonra site başlığınızın içeriğinizin description dediğimiz Google’ın gördüğü açıklama satırlarının uygun olup olmadığını döndürüyor. Sosyal linkinde ise OpenGraph dediğimiz sosyal paylaşım meta etiketlerini kendiniz belirleyebiliyorsunuz.

Konuyu yayımladıktan sonra veya kaydettikten sonra size bir SEO değeri döndürüyor. Kötü, iyi, tamam, güzel gibi bu değeri daha da iyileştirmek için düzenlemeleri tekrardan gözden geçirmek durumda kalıyorsunuz.

Diğer bir olayı arama konsolu. Arama konsolunda siteye girip bir şeyler aratan veya direkt olarak girilen linkte hata olup olmadığını kontrol ediyor (örneğin 404 sayfası geldi) ve bunu log tutarak size gösteriyor.

Araçlar menüsünde ise robots.txt ve .htaccess dosyanızı düzenlemenizi sağlıyor.

Kalıcı Bağlantılar:

Kalıcı bağlantılar site içi linklerimiz bizim için önemli, yani siteadi.com?page=123 yerine siteadi.com/sayfaadi şeklinde olması veya siteadi.com?post=deneme yerine siteadi.com/deneme.html SEO için önemli olacaktır. Bu düzenlemeleri yapmak için;

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?

[single_loop]